För en vecka sen kom två italienska journalister till träningen. De ville intervjua oss om det Järva som i internationell press ofta beskrivs som en krigs-zon. De var specialiserade på att rapportera från just krigs-zoner. Hittills har det blivit ett reportage i tidningen Pagina99. Det är en lång artikel som handlar om både Malmö/Rosengård och Stockholm/Järva. Här nedan beskriver jag bara det de skrev om Akalla Run. Du som kan italienska får gärna läsa artikeln nedan och tipsa mig om var jag har missat i översättningen;-)
Akalla Run
Stockholm har en och en halv miljon invånare och är mycket större än Malmö. Förorterna är flera: Rinkeby, Tensta, Akalla är bara några
avgränsade områden som anses ”problematiska” i huvudstaden. 17 skottlossningar har skett hittills i år, varav 7 människor dödades och 14 sårades. När vi åkte dit för att träffa boende i denna ”No Go Zone” möttes vi av en oväntad scen: en man i sextioårsåldern leder en grupp pojkar mellan 16 och 30 år i mörka kläder där står det står ”Akalla Run”: Mårten Westberg har visat att så kallade ”no-go zones” är en dålig beskrivning av Järva. Löpning i dessa områden är en sällsam och vacker upplevelse.
”Vi läser det dåliga som skrivs om området i tidningar, och sedan lockar vi löpare att komma hit och när de ser hur härligt det är här vill de istället vara med i vår förening. ”
Historien om Akalla Run föddes på andra sidan av staden,
”För två år sedan var jag ordförande och huvudtränare i av de mest prestigefyllda klubbarna staden, i det mest exklusiva området i Stockholm”
berättar Mårten.
”Jag ville rekrytera löpare i dessa områden, men de äldre medlemmarna i den fina klubben revolterade och avsatte mig som ordförande. Då bestämde jag att vi skulle köra vidare ändå och startade Akalla Run ”.
Ett av de kända svenska klädföretag har beslutat att sponsra laget så att alla pojkar och flickor som ville springa kunde få träningskläder.
”nu utmanar vi löparna i min gamla klubb varje år. Hittills har vi förlorat stort, men det är roligt ändå. Rivaliteten är inte personlig, bara sport. ”
Laget är viktigt:
Bilal, 23år, född i Marocco, byggnadsarbetare berättar:
”När jag kom till min far Tensta varnade min far mig för Tensta där människor använder knivar eller vapen. Jag krossades här. Jag började ta droger, jag hade ingenstans att bo. Men när Akalla Run kom igång så började jag springa igen och kunde lämna det dåliga livet bakom mig. Men jag behöver de andra. Rädslan för att falla tillbaka i de dåliga vanorna finns alltid. Vi behöver alla vara en del av ett lag”.
Abdihakim, 26, ståtar med ett grönt armband: blått och rött som han hoppas kunna visa efter att ha vunnit en tävling. De är färgerna i Ogaden,
en etnisk grupp i Etiopien som är förföljd av den etiopiska milisen.
”Jag kan säga att mitt liv började när jag kom till Sverige, innan jag hade verkligen levde. Sverige har gett mig visum för att vara
politisk flykting, jobb, utbildning. Jag känner en skuld till Sverige och jag vill ge något tillbaka till alla Svenskar. Speciellt med utgångspunkt från Akalla. Två mord ägde rum just här, vi hade just återvänt från träningen. Men Akalla är fullt av positiv energi. ”
Nästa val i Sverige kommer att hållas i 2018. Sverigedemokraterna är en grupp av radikala nationalister i uppåtgående – enligt opinionsundersökningar sympatiserar 17% av Svenskarna med dem – syftar till att nå 25% av rösterna i nästa val. Trots den gränsstängning som genomfördes för något år sen är nationen ändå relativt Europa-vänligt enligt Abdihakim. De öppna gränserna är ändå ett problem eftersom granater från det forna Jugoslavien kan smugglas in. Bilal håller med. Metamfetamin, Vapen som Kalashnikovs.
Allt passerar från Öresundsbron.