En helt unik löpartävling

Järva Friidrottsvecka var en helt unik löpartävling vid Järvaveckan.

Det började med att ett trettiotal deltagare i åldrar mellan 8 och 57 år sprang 100m och sen 200m. Resultat-nivån varierade från de helt lysande 11,11 till en bit över 20 sekunder.

Dagen efter sprang samma deltagare 400m och sen 800m. Speciellt på 800m började tröttheten synas hos många. Eftersom vi satte poäng enligt en poäng-tabell på varje sträcka så blev det tydligt att vi sprang sämre på 800m. Det syntes också att de tre tonårs-killar som hade dominerat eftertryckligt på 100m och 200m tröttnade mer än de flesta.

Den tredje dagen sprang vi 1500m. Nu syntes det att t.ex Nubaid, 9 år, mycket väl kunde konkurrera med sina två äldre bröder Rafid och Mansib. Mansib är en mycket duktig löpare men han är 22 år. Nubaid hade stor nytta av vår omräkningstabell som gör prestationerna ”ålders-neutrala”. Fast han var långt efter Mansib i mål på varje sträcka så tog han ändå in. Den här kampen mellan bröderna började vi på läktaren kalla ”Battle of the Bengal Brothers” eftersom bröderna är andra generationens invandrare från Bangladesh.
Loppet var också en spännande uppgörelse mellan Tomas Kvarnehag, från Tureberg IF och Abdulhakim från Rinkeby Run.

”The Bengal Brothers”
Rafid, Nubaid och Mansib Rahman

När vi skulle starta på femtusen meter (5km) var det många som tvekade. Det var 26 grader varmt i skuggan, och tillstymmelse till skugga fanns inte någonstans på löparbanan.
Abdulhakim, Mårten och Jerry Nilsen från Fredrikshof IF Friidrott drog loppet. Mansib försökte hänga på men slocknade snart i värmen, precis som de flesta gjorde. Loppets stora publikfavorit var Mansibs lillebror Nubaid som fullkomligt bars fram av publiken och funktionärerna i sin långärmade tröja. Den tröjan kan lustigt nog ha varit en fördel i värmen eftersom funktionärer och publik hällde vatten över honom på varje varv den andra hälften av loppet.

Alla tävlande springer de sista 100m med den utmattade Matthew in mot mål.

När tävlingen skulle avslutas med 10 000m (10 km) var det precis lika varmt igen! Nubaid hade kräkts i bilen och kom inte till start, men alla under 10 år fick ändå springa 3 km istället för 10.

Värmen gjorde det tydligt att ingen skulle klara ”guld-gränsen” 4000 poäng, som ger 1000 kr i prispengar. Istället var det en kamp om att gå i mål i värme på trötta ben.

Abdulhakim och Mårten turades om att dra de första kilometrarna, men sen gjorde Abdulhakim ett ryck och gick ifrån med så mycket som 100m innan han blev infångad igen. Därefter låg han i rygg på Mårten tills det var 600m kvar. I mål var Abdulhakim ändå 20 sekunder före, men det skulle inte räcka. Ålders-tabellen ger nämligen Mårten en stor fördel. 57 år gör att tiden multipliceras med 0,82 medan Abdulhakims tid ”bara” skulle multipliceras med 0,98.

Därför gick Mårten förbi Abdulhakim i sammandraget på tävlingens absolut sista dag.

En av de snabbaste dag ett var 13-årige Matthew, som kom i mål sist på 5000m. Han tvekade inte inför 10 km trots att han blev precis så trött som vi alla hade förväntat oss. Efter en dryg timme hade han fortfarande flera varv kvar till mål. Då loppets speaker frågade honom ”How does it feel?” log han brett och svaradde ”GREAT!”

En kämpande Matthew blir påhejad av kompisen Iannis, som gått i mål en halvtimme tidigare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *