I förra veckan var det härligt att träna i den djupa snön. Perfekt puder som yrde runt benen när vi sprang!
På Spånga IP ligger perfekta skidspår!
tillsammans med Hej Främling! har vi placerat 15 fulla skidutrustningar i förrådet som du kan använda. Fråga Mårten, Bilal, Abdisalam, eller någon av de andra löparna om hjälp om du vill åka skidor.

Ändå vill vi in. Även många seriösa löpare tränar nu på löpande bandet, springer intervaller på friidrottens allt fler inomhus-banor….och tränar på gym.
Gymmet tycker jag är helt OK för dig som tränar för beachen, eller för att förebygga stress. Riktigt tunga lyft förebygger stress väldigt väl. Men jag är grundligt trött på att få höra att folk går på gym för att få bättre löpteknik.
Det finns en logik. Löpning kräver bålstyrka. Det betyder inte att du måste gymma eftersom du blir stark i bålen av att springa. Ju mer varierat du springer, desto starkare blir du.
Kenyaner och Etiopier tränar löpning på ett varierat sätt. Det verkar räcka, för inte såg väl du hur Kenyanerna svajade i OS?
Om man behövde gymma för att få bålstyrka så kunde knappast Rudisha, Kipyegon och de andra löparna ha tagit sina 12 medaljer i Rio.
Guld Jemima Sumgong Kvinnor marathon
Guld David Rudisha Athletics Män 800 m
Guld Faith Kipyegon Kvinnor 1500 m
Guld Conseslus Kipruto Män 3000 m hinder
Guld Vivian Cheriuyot Kvinnor 5000 m
Guld Eliud Kipchoge Män marathon
Silver Vivian Cheriuyot Kvinnor 10,000 m
Silver Paul Tanui Athletics 10,000 m
Silver Hyvin Jepkemoi Kvinnor 3000 m hinder
Silver Boniface Mucheru Män 400 m häck
Silver Hellen Obiri Athletics Kvinnor 5000 m
Brons Margaret Wambui Kvinnor 800 m
Jag frågar alltid de många Svenska löpare som kommer tillbaka från någon eller några månader i Kenya om de såg något gym därnere. Det är det aldrig någon som har gjort.

Ändå VET vi Svenskar hur enormt viktigt det är att träna bålstyrka om man ska springa bra. Några av oss kan referera till vetenskapliga studier som visar hur viktigt det är.
Kenyanerna tränar huvudsakligen upp sin bålstyrka genom att springa. Löpning är ansträngande för ryggen. Alltså får de starka ryggmuskler. De springer omväxlande långt och kort, sakta och fort, uppför, nerför och på ojämna underlag. Det ger bålen en hel del styrka. Den modellen verkar funka!

För ett par år sen hade Linus Holmsäter (här med Stockholm-direkts bloggare Stina Svensson efter VM 100 km) och jag ett träningsläger med en blandad grupp löpare. Före lägret filmade vi deltagarna i Asics labb. Jag kollade filmerna och rankade deras hållning. Sen frågade jag hur mycket deltagarna tränade bålstyrka. De flesta tränade bålstyrka flera gånger i veckan, men till deras hållning fanns inget som helst samband.
I värsta fall är det med bålstyrkan som med ”de nödvändiga pronationsskydden” på löparskorna. De som varenda Löplabbet-kund kom ner från löpbandet med en rekommendation på. De satt på dyra skor som gav var och varannan motionär knäproblem. Nu vet vi att det där var imperfekt vetenskap. Man hade inte tänkt klart helt enkelt. Kenya hade inga löplabbet-butiker, så de slapp pronationsskydden, och därmed knäskadorna.
Det är lätt för mig att kritisera gym-kedjornas tjatande om bålstyrkans betydelse. Jag äger ju inget gym! Som icke-gym-ägare har jag inte övertalat hundratals människor att betala tusentals kronor för att gå in och sitta och svettas i en källare istället för att träna ute. Det är bara några få, väldigt smala löpare som jag har rekommenderat att gymma.
Som icke-löplabbet-anställd har jag förstås lättare att ta till mig kunskapen om pronations-skyddens fördärvlighet än jag skulle ha om jag hade sålt på hundratals eller tusentals löpare dyra skor med just pronations-skydd.
Så ut och spring i snön! Det mjuka underlaget är bra för benen och när du småhalkar stärker du dina stabilisatorer bättre än något gym kan.