Järva Föreningsdagar, ett alldeles underbart evenemang!

”Du skola inga andra idrotter hava jämte mig”

…så verkar vi idrottsledare alldeles för ofta tänka.  Det är helt onödigt. Kanske är det en smitta från de Abrahamitiska religionerna. I romantiska relationer ser vi ju inte heller så positivt på bigami, men i idrotten…. Ju fler desto bättre!

Otrogenhet är bra!
Otrogenhet är bra!

Kanske är det de tiotusen timmarna som spökar. Tanken att  vi ska ha hunnit träna vår specialidrott i tio tusen timmar innan vi är tjugofem år gamla kan få oss att fokusera på en idrott väldigt tidigt.  Det är fel. All forskning visar att det är bättre att hålla på med flera idrotter.  Då har du roligare och när du t.ex. hamnar på bänken i fotboll eller basket så kan du lägga ditt fokus på den andra idrotten.

Dessutom börjar faktiskt de flesta av våra bästa idrottsmän med ”sin” special-idrott anmärkningsvärt sent! Innan dess har de ”strulat runt” med många andra idrotter.  Våra bästa simmare börjar till exempel med simning i snitt när de är elva år! Vid den åldern har nog många simtränare slutat ta emot nybörjare.

Men oändligt mycket viktigare än jakten på OS-deltagare är att idrotten är kul.  Det blir roligare om man kan kombinera olika idrotter. Ett bra sånt evenemang är Järva Föreningsdagar som gick idag och igår vid Husby Ishall.  Det var fantastiskt.  Pappa till evenemanget är Ove Eriksson.  Vi i Akalla Run var en av ett dussin idrotter som 300 skolbarn fick pröva på.  Vid sidan av Basket, Trampolin, Pingis, Fotboll, Boxning och en massa andra idrotter körde vi löpning i form av en löpning, rep-bana i skogen och rarajipari (terränglöpning i lag med fotboll).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *