Löpteknik som gör dig bättre i fotboll och basket!

En fotbollsspelare springer i 90 minuter. De flesta fotbollsspelare tränar bollkontroll, fasta situationer, att undvika offiside och taktik på nästan varje pass. Sen går de ut och springer, och tror att det är så man tränar löpning. Det är tråkigt, jobbigt och ineffektivt.

Titta på Christiano Ronaldo. Han springer som en löpare. Den gör honom snabbare och samtidigt gör han av med mindre energi än den stackars back som försöker hänga med honom. Det gör att Ronaldo har mer energi kvar till nästa rush, och framför allt till den andra halvleken. Om Wayne Rooney sprang lika mycket och lika fort som Christiano Ronaldo i en halvlek så skulle han troligen be om att få bli utbytt i paus. Tänk om Rooney hade kommit till Akalla Run och utvecklat sin löpteknik. Vilken spelare han skulle ha blivit!

Effektiv löpteknik gör dig bättre i basket eller fotboll
Effektiv löpteknik gör dig bättre i basket eller fotboll

Samma sak gäller duktiga basketbollspelare. Jag hade ett stipendium som löpare vid University of Texas -Pan American. Vårt basketboll-lag hade spelare som rörde sig som löpare på plan, och andra som….inte gjorde det. De blev långsammare och långsammare ju längre matchen gick, och de blev allt sämre på att jobba hem. Då verkade spelarna med bra löpteknik flyga fram.

Sen upptäckte vi också att när våra medeldistansare var skadade kunde vi plocka in några av basket-spelarna med bra löpteknik. Efter någon månads löpträning kunde de springa riktigt bra på 800 meter.  Det här hade basketboll-coachen ingenting emot, för de kom tillbaka som ännu bättre basketspelare.

Sen är det faktiskt bättre att ha två sporter än en. Om du har en dålig period, kanske hamnar på avbytarbänken eller inte får komma med i utvecklingslaget så är det lätt att bli ledsen. Om du då tävlar i löpning också så hjälper det dig att behålla motivationen att träna. Chansen att komma vidare i nästa uttagning ökar.

Sen kan det bli som för Andreas Almgren, som till slut valde bort AIKs utvecklingslag för löpningen, där han tog brons i Junior-VM på 800m.

Ett annat exempel är Midde Hamrin, som hade det Svenska rekordet på 10 000m till i somras. Hon åkte till Texas på idrottsstipendium som basketspelare men sadlade om till löpare därborta, och ledde en gång EM  i 24 varv (av 25).

Men vi vill bara göra dig bättre i det du vill  bli bra i. Löpningen kan vänta till den dag då du känner att du är nöjd med fotbollen eller basketen.

Abdisalam
Abdisalamn eller basketen, för löpning behöver du inte börja med när du är ung.

En av Sveriges bästa långdistansare genom tiderna heter Erik Sjökvist. Erik spelade fotboll i Gåsinge-Dillnäs IF tills han vid 26 års ålder sprang Midnattsloppet och insåg att han var riktigt duktig på att springa. Erik hann ändå med att ta 19 SM-guld, och springa både EM och VM.  Bland annat vann han Midnattsloppet några år senare.

Akallas svar på Erik Sjökvist är förstås Abdisalam, med sin bakgrund som en av klipporna i Kista SCs A-lag. Den Svenske guldmedaljören i OS Anders Gärderud formulerade vad som behövs för att bli riktigt bra löpare så här: Två gånger om dagen, sju dagar i veckan, femtiotvå veckor om året i tio år. Det gör inte så stor skillnad när du börjar. Abdisalam kanske når sin topp när han är 38 år, som Carlos Lopez var när han vann OS och satte världsrekord på marathon

Som tränare för ett lag i fotboll eller basket kan du också få hjälp av Akalla Run. Det gjorde vi för många år sen för Djurgårdens p15 akademilag. Resultatet blev att lag som de tidigare spelat jämnt mot var de fortfarande jämna mot….i paus. Men vid matchens slut hade Djurgården ofta vunnit dessa matcher med 2-3 mål. Senast har vi en liknande utveckling med p02/03 hos vår moderförening Kista SC efter att de har tränat med Akalla Run i ett par månader under vintern/våren.  Kolla gärna videon från ett träningspass i löpteknik med Tensta United så får du en bild av vad det är vi fokuserar på.

Välkommen att kontakta oss på info@akallarun.se